Významný francúzsky architekt Dominique Perrault bude v Košiciach prednášať o vzťahu vody a mesta!

Fakulta umení Technickej univerzity v Košiciach v spolupráci s Francúzskym inštitútom na Slovensku pripravili na stredu 24. októbra prednášku významného súčasného architekta Dominiqua Perraulta, ktorá sa uskutoční o 17:30 v Historickej sále VSG na Hlavnej 27 v Košiciach.

Dominique Perrault patrí medzi svetovo uznávaných architektov a stojí za dielami ako Velodrom a Olympíjsky plavecký štadión v Berlíne, Francúzska Národná Knižnica v Paríži alebo inštalácia Metropolis? prestavená vo francúzskom pavilóne v rámci Bienále Architektúry v Benátkach v roku 2010, s ktorou zaujal širokú odbornú verejnosť.

Do Košíc prichádza s prednáškou, v ktorej sa bude zaoberať vzťahom mesta, architektúry a vody, s výstižným názvom Au bord de l’eau“ čo znamená „Na brehu“. Úvodným slovom hosťa predstaví Michal Bogár z ateliéru BOGAR KRALIK URBAN.

Prednášku sme pripravili ako súčasť projektu Inovatívne mesto, na ktorom spolupracujeme s Francúzskym inštitútom. Je to cyklus venovaný inovatívnym prístupom v skúmaní mesta a jeho fenoménov. Prvú časť tohto cyklu sme zrealizovali v máji tohto roku. Téma voda a mesto rezonovala ako jedna z najdôležitejších otázok vo vzťahu kvality života a prostredia v Košiciach.“ zhrnul v krátkosti dekan Fakulty umení TU Košice Juraj Koban.

Téma Voda a jej návrat do mesta je jedným z kľúčových motívov programovej časti projektu Košice – Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Projekt bol podporený Ministerstvom kultúry SR a stavia na spolupráci viacerých subjektov zo Slovenska, Francúzska a ďalších krajín EÚ.

Vo štvrtok 25. októbra bude program pokračovať od 8:30 v Novej knižnici TU Košice, sériou prednášok a prezentácií návrhov študentských prác. V rámci nich sa predstavia pani Alena Kubová-Gauché z Lyonu, Michal Bogár z atelieru BKU, profesor Oto Hudec z Ekonomickej fakulty TU Košice, Juraj Koban z Fakulty umení TU Košice a Zuzana Pacáková z neziskovej organizácie Košice 2013, n.o.

Zdroj: Košice 2013