World Music Festival už po tretíkrát v centre Bratislavy!

Už o  pár dní sa v  Bratislave začne World Music Festival, podujatie, ktoré zmení centrum Bratislavy na miesto konaní koncertov, workshopov a  ďalších hudobných udalostí nielen z oblasti world music, ale aj jazzu a tradičnej hudby.

V  dňoch 13.-16. septembra sa v  pestrom programe predstavia slovenskí aj zahraniční umelci na galakoncertoch, v tanečnom predstavení Gádžo Expres aj na filmových premiérach. Festival ponúkne prehliadku toho najlepšieho z domácej scény a  špičkové projekty zo zahraničia.

Galakoncerty

Prvý galakoncert prinesie mená ako kvázi ethnojazzová formácia Bashavel (Slovensko), južanský temperament vo fúzii s  inoetnickými prejavmi El Amir Flamenco Trio (Španielsko) či africkú exotickú smršť v podaní Kinga Ayisobu (Ghana). Ani druhý Galakoncert nebude o  menej pestrý. Do Bratislavy zavíta skvelý multiinštrumentalista, majster kontrebasu Adam ben Ezra (Izrael), krétske duo s  veľmi intímnou hudbou Ross Daly a  Kelly Thoma (Grécko), a  večer zavŕši balkánska párty Marko Markovič, syn Bobana Markoviča so svojim brass bandom (Srbsko).

Medzinárodná konferencia

Neodmysliteľnou súčasťou je každoročne aj medzinárodná konferencia za prítomnosti zahraničných profesionálov, ktorá sa bude konať 15. – 16. septembra 2018, od 10:00, Pálffyho palác, Zámocká 47, Bratislava.

Počas dvoch dní sa budú konať prezentácie, panelové diskusie a ďalšie aktivity s  pozvanými delegátmi. Festival bude hostiť okolo 30 významných promotérov a  novinárov, ponúkne prednášky právničky, špecialistu na digitálne médiá a  uznávanej hudobnej agentky z Fínska. Zíde sa tu vyše 30 zahraničných profesionálov, aby sa zoznámili so slovenskou hudobnou scénou a  zúčastnili sa konferencie, ktorá bude miestom pre vzájomné spoznávanie, výmenu informácií a  nadväzovania nových kontaktov so slovenskými zástupcami. Na stretnutia sa teší aj prestížny londýnsky producent Stephen Budd a  ako sám hovorí: „Veľmi rád sa stretnem so slovenskými kolegami a  hudobníkmi, a  ak im pritom budem vedieť byť aj nejako užitočný svojimi radami, bude to úžasné.“ Na otázku, čo je kľúčom k  úspechu uvádza: „Ja si myslím, že najdôležitejšia zo všetkého je vášeň. Môžete sa naučiť rôzne marketingové stratégie a  všelijaké iné veci potrebné na to, aby sa niečo úspešne podarilo, ale zapálenie pre vec – to je ten hlavný element, ktorý vám pomôže prekonať všetky prekážky a  dosiahnuť stanované ciele.“ Celý rozhovor si môžete prečítať na stránke 9múz. Využite preto prítomnosť odborníkov na konferencii, na Listening Session, Face to Face stretnutiach aj prednáškach. Jediná podmienka je online registrácia na webe festivalu https://worldmusicfestival.sk/konferencia/.

Showcase koncerty

To najzaujímavejšie z  domácej scény si budete môcť vychutnať na troch tzv. showcase koncertoch v  centre Bratislavy – Čitáreň U  raka, V-klub či Hviezdoslavovo námestie. Bude to etnojazzový projekt „Majla“ Štefánika Ľudové Mladistvá, mladá a  talentová huslistku Miriam Kaiser so svojou kapelou, svojsky spracované  slovenské tradičné piesnestredoveké melódie  a  keltský folk v  repertoári kapely Páni času, rusínsky folklór v  novom šate od Rusín Čendeš Orchestra, oboznámite sa so zvukom fujary trombity v  podaní skupiny Trombitáši Štefánikovci a  2 objavíte tajné nominácie v  rámci úvodného tajného koncertu na tajnom mieste. Okrem slovenských kapiel si svoj priestor zaslúžia aj mladé talenty z  okolitých krajín ako je maďarská world music kapela Babra, či akordeónové duo Dinovski – Shuberth na Stredoeurópskom pódiu. Špeciálnym hosťom showcasových koncert bude čilská formácia Subhira Quartet.

Ďalší program

Ani tento rok nezabúdame na najmenších, pre ktorých sme pripravili bubnovačku s  názvom Drumcircle. Hodinová bubnová show, pod vedením „dirigenta“ Tona Gutha zo skupiny La3no Cubano a  o.z. Rytmika, strhne každého. Vďaka desiatkam bubnov djembe a iných perkusií, ktoré budú k dispozícií a vďaka spolupráci malých i veľkých, zažijete silu rytmu na vlastnej koži.

Milovníci temperamentného flamenca, profesionálnych i  amatérskych gitaristov si okrem Galakoncertu prídu na svoje aj na flamenco workshope zmieneného gitaristu zo Španielka Amira Johna Haddada, alias El Amira. Budete zasvätený to tajov flamenca a  praktickí gitaristi určite ocenia možnosť zahrať si s  majstrom tohto hudobného štýlu.

Hudba world music sa nesie celým festivalom a  nebude tomu inak ani na filmovom nedeľnom popoludní vo V – klube. Svoju premiéru bude mať dvojica dokumentárnych filmov z  dielne Michala Veslovského a  Martina Kleibla o  fujare – trombite a  gajdošskej kultúre na Slovensku. Slovenskú premiéru bude mať aj brazílsky film ELIS, réžia Hugo Prata, o  rýchlej a  strhujúcej kariére mladej speváčky Elis Regina a  aj jej rýchlom a  nečakanom konci.

No a  po tomto všetkom, aká bude záverečná noc festivalu? No predsa plná rytmov a  strhujúcich beatov z  celého sveta. Za dídžejským pultom bude stáť už spomínaný Stephen Budd z  Anglicka, Dj. Julah zo Slovenska a  k  tomu sa pridá veľmi špecifické zoskupenie – Folk and Bass Orchestra v  zložení klávesy, mixpult a  gajdy.

Vstupenky na galakoncerty ako aj festivalové pasy sú k  dispozícií v  sieti predpredaj.sk a tootoot.fm!

Pre viac informácií o  festivale nájdete na našej webovej stránke www.worldmusicfestival.sk, alebo facebook.

Z verejných zdrojov podujatie podporil generálny partner – Fond na podporu umenia.  Festival pripravuje    AMITY o.z. s podporou  ďalších partnerov ako sú Bratislavský samosprávny kraj, Bratislava- Mesto, Bratislava-Staré mesto, Stredoeurópska nadácia, Hudobný fond a SOZA, Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku, Veľvyslanectvo Brazílie v  Bratislave,  Veľvyslanectvo Španielska,  Bratislava Region Tourism,  Mestská knižnica a  vďaka spoluorganizátorom – Národné osvetové centrum,  Bratislava Tourist Board,  KZP a DK Zrkadlový háj. Projekt a jeho aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Zdroj: TS