World music zo Slovenska letí do sveta .

Rok 2017 sa začal pre slovenskú world music sériou výrazných úspechov, ktoré sa spájajú s interpretmi ako Banda, Balkansambel, Katarína Máliková & ansámbel, Mojše Band či Medial Banana

Asi najviac zarezonovalo 15. miesto albumu Šlamastika od žilinskej skupiny Balkansambel v januárovom rebríčku medzinárodnej rozhlasovej albumovej hitparády World Music Charts Europe.

To však zďaleka nebola jediná dobrá správa. Skupina Banda, ktorá v roku 2016 viedla od augusta do októbra v medzinárodnom internetovom rebríčku Ethnocloud s piesňou Nadeja, sa v januári uchytila v tom istom rebríčku s nahrávkou Zozuľa na skvelom 1. mieste. V polovici januára pribudla informácia, že trio Mojše Band bude 4. – 8. mája bojovať o Grand Prix na najväčšej súťaži židovskej hudby sveta International Jewish Music Festival v Amsterdame. Rozhodlo o tom hlasovanie poslucháčov, ktorých zaujal klip s jidiš verziou známej skladby Happy od Pharella Williamsa, ale aj porota, ktorá ocenila ich nahrávku Svadobnej suity z Mukačeva

Výborný ohlas mal na prelome rokov debutový album Kataríny Málikovej s názvom Pustvopol, ktorý okrem množstva pozitívnych recenzií a ohlasov v tlači kandiduje aj na zisk ceny Radio_Head_Award v niekoľkých kategóriách. 

https://www.youtube.com/watch?v=zf8s5IbpbBk

Skupina Balkansambel obdržala pozvánku do Tallinnu na prestížny showcaseový festival Tallinn Music Week, ktorý sa bude konať 27. marca až 2. apríla. Je to zatiaľ druhý krát v histórii, kedy na tomto festivale vystúpia slovenskí umelci (vlani skupina Bad Karma Boy).

Tento rok teda začal pre slovenskú world music veľmi dobre a snáď sa jej bude dariť aj ďalej. Spomínaná dvojica kapiel BalkansambelKatarína Malíková bude reprezentovať našu scénu na festivale Colours of Ostrava 19. – 22. júla 2017. Dva dni pred týmto podujatím sa opäť v Ostrave, ale na významnom showcase podujatí Czech music crossroads 2017, predstaví na odporúčanie zástupcov platformy World Music from Slovakia okrem Balkansambelu a Kataríny Malíkovej aj slovenský ethnojazzový projekt Ľudové mladistvá. Minulý rok totiž zažiaril na Bratislavských jazzových dňoch a má šancu získať „rádiohlavu“ ako Objav roka. 

Veľmi pozitívne sa darí aj našej slovenskej reggae komunite. Nový album skupiny Medial Banana s názvom Inna Jamdown zaradil najrešpektovanejší reggae web Reggaeville.com na 15. miesto celoročného výberu najlepších albumov roku 2016. 

A to ešte máme pred sebou októbrový superveľtrh s názvom WOMEX – the world music expo, ktorý sa po druhýkrát v jeho histórii bude konať v strednej Európe. Po Budapešti v roku 2015 prídu na rad Katovice. Je teda vysoko pravdepodobné, že aj tam zaujmeme.

Za platformu WOMUSK  Vladimír „Potkan“ Potančok  a Ľubica Zajacová Záborská
© o.z. pre podporu netradičných foriem umenia                                    
Photo©BarboraVaculova