Youngblood Brass Band, midwestská odpoveď na The Roots, vystúpi už dnes večer v Bratislave

Americká formácia Youngblood Brass Band, ktorá vo svojej tvorbe narába s prvkami hip-hopu, džezu i dychovky, je opäť v Európe. V rámci svojho turné už vystúpila vo Švajčiarsku, Dánsku, Holandsku, Nemecku, Francúzsku, Slovinsku či Chorvátsku.

V utorok 26. novembra sa jej konečne dočkajú aj slovenskí fanúšikovia. Desaťčlenná kapela sa predvedie v bratislavskom klube LOFT! na Továrenskej ulici. Fotografie z aktuálneho turné naznačujú, že sa môžeme tešiť na množstvo energie a kto počul ich nahrávky, vie, že rátať treba aj so široko poňatou hudobnou rozmanitosťou.

YoungbloodBrassBandbyTimCollins2

Ako predskokan na akcii vystúpi škótsky DJ a producent A La Fu z labelu Big Dada. Lístky na toto jedinečné podujatie, ktoré bude záverečným podujatím tohtoročnej série NouveauNu.Night, sa stále predávajú na stránke www.predpredaj.sk za 12 eur. Na mieste bude vstupné 15 eur. Brány klubu sa otvoria o 19:30. Po 20:00 začne hrať A La Fu a po 21:00 hlavná hviezda večera.

Youngblood Brass Band funguje na scéne od konca 90. rokov. Ešte pod názvom One Lard Biskit Brass Band vydala formácia debutový album Better Recognize (1997). Výraznejšie na seba upozornila nahrávkou Unlearn (2000), na ktorej svoje sily spojila s takými menami ako Talib Kweli, Mike Ladd alebo spevákom Franka Zappu Ikeom Willisom. Už vtedy bolo počuť, že vo využívaní prvkov značne odlišných hudobných žánrov sú Youngblood Brass Band ako doma.

Početná kapela následne vydala albumy Center:Level:Roar (2003), Live.Places. (2005) a Is That s Riot? (2007). Do klubu LOFT! však príde s úplne čerstvým materiálom. Tým je štúdiovka Pax volumi (2013), ktorú skupina vydala na brightonskom labeli Tru Thoughts. Na tomto albume cítiť, že muzikanti sú už naozaj “vyhratí”, pričom od tých predchádzajúcich nahrávok ho odlišuje aj precízna produkcia.

Roskilde, Glastonbury, North Sea Jazz, Pukkelpop či Lowlands, to sú tie najprestížnejšie svetové festivaly, ktoré okrem iného spája fakt, že na ňom vystúpil Young Blood Brass Band. The New Yorker o tejto skupine napísal, že sú “midwestskou odpoveďou na The Roots”, JazzTimes ich označil za hudobníkov, z ktorých budete “totálne mimo” a LA Weekly ich opísal ako ”originálnych, zábavných, no drsných”. Sme radi, že už v utorok ich zažijeme aj v Bratislave.

DJ a producent A La Fu pochádza zo škótskeho Aberdeenu. Počas svojej kariéry spolupracoval s Roots Manuva, Coldcut či Saulom Williamsom a popri Big Dada aj labelami ako Ninja Tune alebo Def Jux. Za sebou má vystúpenia na Glastonbury, Pukkelpope či Brixton Academy a objavil sa aj v MTV. V Bratislave by nemal vynechať skladby z EP I’ll Drive You Pray (2013).

www.vresk.sk
www.facebook.com/NouveauNu
www.facebook.com/events/205731172931840/

unnamed

Zdroj: Ján Papač, PR manager koncertnej série NouveauNu.Night