Z Topfestu sa v sobotu stal Gottfest!

Prvý deň na hudobnom festivale TOPFEST v Piešťanoch najviac poznačila strata hlavného pódia, v sobotu to už bolo len o skvelých koncertoch a ešte lepších fanúšikoch, ktorí zamierili na letisko vo veľkých počtoch.

Vynikajúcu náladu pokropili doslova svätenou vodou aj koncerty Amy Macdonald, Slot, Kabát, Peter Nagy, Lenny, Zóna A a hlavne Karel Gott, ktorý sa na festivalovom pódiu predstavil po dlhých štyroch rokoch.

Po búrkach v noci pred festivalom, keď sa piešťanskym letiskom prehnal vietor o sile v nárazoch viac ako 120km/hod. došlo k narušeniu statiky najväčšieho z pódií nazvaného BLACK STAGE. Po rannej kontrole statikov, ktorá síce odobrila ďalšie používanie, ale len do určitej sily vetra v nárazoch sa organizátori rozhodli program z najväčšieho a nekrytého BLACK STAGE presunúť a rozdeliť medzi prekryté  BLUE STAGE a WHITE STAGE.

Dušan Drobný, organizátor festivalu: „Napriek ubezpečeniam statikov, že opatrenia na posilnenie konštrukcie BLACK STAGE, ktoré sa uskutočnili umožňujú ďalšie používanie, kladieme na prvé miesto bezpečnosť účinkujúcich, návštevníkov a samotných spolupracovníkov. Preto sme sa rozhodli radšej hlavné pódium nepoužívať a účinkujúcich popresúvať na ďalšie dve pódiá, ktoré sú k dispozícii.“

Organizátorov následne čakal nekonečný rad telefonátov so všetkými účinkujúcimi ohľadom presunov a časových posunov, nehovoriac o samotnej komplikácii logistiky a rozostavení, ktoré boli pripravené na väčšie pódium.

Samotné kapely však riziko bezpečnosti neberú na ľahkú váhu, chápu, že sa to stáva pri akciách organizovaných pod holým nebom a doslova sme cítili, ako chcú všetci vyjsť v ústrety – myslím, že veľkou odmenou im boli nakoniec ovácie, ktoré u nás na letisku zažili pri svojich koncertoch“ dodáva Dušan Drobný.

Vynikajúce koncerty odohrali v prvý deň Topfestu Gogol Bordello, Xindl X, Slobodná Európa, Polemic, Skindred, Bastille, či IMT Smile, ktorým bol white stage primalý a včera v noci by zaplnili aj tri takéto stany.

Úlohu headlinera prvého dňa bravúrne zvládol 32-ročný angličan Rory Graham známy po celej Európe pod menom Rag ‚N’Bone Man. Okrem hitov Skin, či Human ponúkol takmer hodinový koncert, ktorého väčšinu s ním prítomní fanúšikovia odspievali.

„Ráno je nový deň“ s týmto slovným spojením po prvom dni, ktorý najviac poznačilo uzavretie hlavného pódia z bezpečnostných dôvodov začínal sobotňajší deň na jednom z našich najväčších hudobných festivalov.

Upravený program fungoval a na festivale zavládla pravá letná atmosféra so všetkým, čo k tomu patrí a už konečne bez stresu.

Som veľmi šťastný, že sme to prežili bez ujmy, nikomu sa nič nestalo a sobotňajšie skvelé reakcie od účinkujúcich, či návštevníkov nám priniesli aspoň trochu slnka     do našich ťažko skúšaných srdiečok“ konštatoval už v nedeľu ráno hlavný organizátor Dušan Drobný, „Videl som vynikajúce koncerty Amy Macdonald, ruskej úderky Slot, Peter Nagy mal vynikajúcu odozvu na White stage, takisto Lenny, či Zóna A a mnohých ďalších. Všetkým veľká vďaka, že nás v ťažko skúšaných chvíľach podržali a chápali, že to bolo aj pre ich bezpečnosť. „

Blue stage, ktorý prevzal úlohu hlavného pódia zažil v sobotu koncerty Martina Haricha, Heľeniných očí a tiež výborný koncert pesničkárky Amy Macdonald, ktorá neobišla ani svoj megahit This is the life.

Nasledoval jednoznačný headliner festivalu Karel Gott, ktorý najprv nechal publikum zohriať svojim hosťom Petrovi Kolářovi a Ilone Csákovej.

Potom sa už fanúšikovia dočkali a chvíľami to zvukovo vyzeralo ako pri koncertoch najväčších svetových kapiel. Maestro doprevádzaný svojou skupinou Boom! Band ponúkal hit za hitom a nakoniec pridával viac ako plánoval…

Niekoľkokrát sa musel vrátiť na pódium a po skandovaní viac ako 15-tisícového davu „Ďakujeme“ pridal ešte špeciálnu „acapella“ verziu hitu Zvonky štěstí, ktorú s ním odspievali všetci prítomní.

Neskutočné ovácie, zimomriavky a obrovský zážitok na celý život – to boli najčastejšie slovné spojenia používané fanúšikmi po skončení koncertu.

A Karel Gott to nevidel ináč: „To som ešte nezažil…Bol to neskutočný večer, ktorý ma nabil veľkou energiou, najviac ma prekvapilo odkiaľ môžu tí mladí poznať moje pesničky, veď som tam mal niektoré skladby zo 60-tych rokov!

Obrovskú poklonu zložila Karlovi Gottovi aj nasledujúca skupina Slot produkujúca exportný ruský rock, ktorá sa na Topfest vrátila po roku:

„Každý dospelý človek v Rusku vie, kto je Karel Gott. Je pre nás cťou hrať hneď po ňom – dokonca sa nám podarilo urobiť si aj foto – tú doma ukážem svojmu otcovi…“

Lucia Szabova posing for portrait during photo session in Bratislava Jun 18, 2017

A potom už nastal čas na ďalší – v poradí už štrnásty koncert skupiny Kabát na Topfeste, ale prvýkrát nie pod otvoreným nebom. V „šapitó“, ako vtipne nazvali Blue stage odohrali opäť svoju dokonalú šou doplnenú o zaujímavé vizuálne projekcie.

Program „modrého pódia“ uzavreli domáce Horkýže Slíže, ktorí ešte viac rozprúdili výborné publikum v Piešťanoch.

Na White stage sa hralo až pokiaľ nevychádzalo slnko a keďže festival obišla aj ďalšia avizovaná nočná búrka festival sa pokojne prehupol k svojmu záveru, ktorého pokojný priebeh potvrdili aj záchranárske zložky, ktoré nemali takmer žiadnu väžnejšiu prácu.

Čo dodať na záver? Snáď len jedno: Čo ťa nezabije, to ťa posilní – organizátori teda už teraz veria, že 15-ty ročník bude poriadne silný!

Zdroj: Topfest