Zahájenie 9.ročníka filmového festivalu Cinematik Piešťany 2014

9.ročník filmového festivalu Cinematik Piešťany 2014 odštartoval v doprovode s príjemným slnečným počasím a zástupmi netrpezlivých filmových fanúšikov. A hneď prvý deň sa veru bolo na čo pozerať, výber filmov bol priam skvostný.

ILD04

Medzi prvými projekciami upútal melodramatický snímok z rúk úspešnej režisérskej dvojice ako je Joel a Ethan Coen-vci. Ich film Vnútri Llewyna Davisa (Inside Llewyn Davis,2013) dokázal ponúknuť silnú vnútornú sondu do skľúčenej duše hudobníka, ktorý si hľadá svoje miesto a zázemie, kde by naplno prerazil. Príbeh ponúka na posluch príjemné folkové piesne, zaujímavú paletu hercov(Carey Mulligan, John Goodman, Justin Timberlake) a niekoľko zábavných dialógov a scén.

GBH16

Pre fanúšikov režiséra Wesa Andersona bol v ponuke prekombinovaný uletení Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel,2014).

A opäť prišlo aj na obľúbenú tému Slovenských filmárov a tak tu máme ďalší počin ohľadne rómskej menšiny a jej života. Film Všetky moje deti (2013) približuje ako je zvykom utrápený život našich spoluobčanov. Tento krát je ale dokument okorenení aspoň akou takou pracovnou výzvou pre týchto občanov, akýmsi nasmerovaním, keď ich životné cesty a začlenenie riady pomocník boží, farárko z blízkeho okolia.

the-giver-movie-actors

S prichádzajúcim večerom prišlo aj na Slávnostné otvorenie a na očakávaný film Darca (The Giver, 2014), sci-fi film zručného režiséra Phillip-a Noyce, ponúkol zaujímavú víziu sveta ľudí budúcnosti, doslova separovaných ľudí žijúcich v čierno-bielej harmónii. Na prvý pohľad žijúcich, bez zlých vedľajších ľudských faktorov ale ani v tomto svete to nemusí byť všetko v úplnom poriadku. A preto tu máme nadaného darcu Jonasa (Brenton Thwaites), ktorý by mal určiť ten správny smer.

THE GIVER

Film ponúka zaujímavú víziu, ktorá stojí za zamyslenie, k tomu tu dostatočne pootvára zmysli filmového nadšenca aj úžasné vizuálne pojatie a silné scény. Tento projekt bol na festivale prijatý z veľkým nadšením.

Pre tých čo mali chuť stráviť čas, teda dlhý čas na čerstvom vzduchu, tu bol v neďalekom amfiteátri ponúknutý úspešný film Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, 2013) režiséra Martin-a Scorsese.

facebook_1

A tým bohatá paleta filmov nekončila, pred polnocou prišlo na zaujímavú ponuku, pre tých čo vydržali v túto neskorú hodinu odolávať spánku, prišlo zaslúžené ovocie v podobe uznávaného filmu Rivali (Rush, 2013). Príbeh z prostredia pretekov Formuly 1, priniesol skutočné atmosférické súperenie dvoch skvelých jazdcov Nikkiho Laudu (Daniel Brühl) a Jamesa Hunta (Chris Hemsworth). Nervy drásajúci príbeh a skvelá dobová kompozícia obrazu len priblížila vypäté závodenie bližšie smerom k divákovi, jeden z najlepších filmov raka 2013.

Napísal: Matúš Gajdošech

maximusfilm