Žákovic Open zažil jeden z najvydarenejších ročníkov, celý festival spieval Tybykemu z Hexu k narodeninám!

Najlepší malý festival na Slovensku, festival festivalov, ale aj najlepší na svete! To sú len niektoré prívlastky, ktoré dávajú návštevníci aj účinkujúci festivalu Žákovic Open. V útulnom areáli v dedinke Trenčianske Bohuslavice vládla cez víkend skvelá zábava a priateľská atmosféra. Fanúšikov dostali do varu kapely Tata Bojs, Le Payaco, Billy Barman, Slobodná Európa či Medial Banana. Premiérovo svoj koncert na Žákovici odohrala pesničkárka Katarzia. Tradičný futbalový zápas medzi fanúšikmi a hudobníkmi tentokrát vyhrali muzikanti. Vrcholom festivalu bol koncert skupiny HEX, ktorá na domovskej scéne roztancovala vyše 3 a pol tisíc ľudí!

Na jedno veľké priateľské stretnutie sa v 17-om ročníku festivalu Žákovic Open premenila malebná dedinka Trenčianske Bohuslavice s centrom pri penzióne Žákovic. Obľúbený festival odštartovala skupina Fuera Fondo, po nej si fanúšikovia hudby vychutnali kapelu Čad na čele s frontmanom Pištom Vandalom. Po prvýkrát na festivale vystúpila obľúbená pesničkárka Katarzia, ktorá predstavila skladby zo svojich dvoch albumov.

„Bolo to krásne, veľmi sa mi tu páči. Ľudia boli veľmi zlatí, a všetko bolo super. Dúfam, že sa tu ešte niekedy vyskytneme. Potešilo ma, že si ľudia spievali moje texty a verím, že sa budú mať ešte lepšie, keďže tie moje texty sú také terapeutické,“ neskrývala radosť speváčka Katarzia.

Potom už svojim reggae roztancovala fanúšikov kapela Medial Banana. Headliner z Česka, skupina Tata Bojs predviedla dokonalý nášup energie s farebnou svetelnou šou. Pri skladbe „Pěšáci“ si na pódium zavolali kamaráta Laskyho zo skupiny Para. Refrén „není malých rokenrolí“ s nimi spievalo celé publikum.

„Bolo to skvelé. Sme úplne nadšení, ako sa ľudia smiali, tancovali a aká pozitívna energia z nich išla. Ja som  na to dosť senzitívny a vnímam to. V Česku, aj keď hráme koncerty, kde je plno, sa niekedy stane, že z tých ľudí až takáto energia nejde, ale dnes ich tá energia išla. Som nadšený,“ tešil sa Milan Cais, líder skupiny Tata Bojs.

O vynikajúci záver prvého večera festivalu sa postarali kapely Billy Barman a Autodrom. Tento rok sa veľmi ujala špeciálna Jameson jukebox zóna, kde sa v úlohe DJ-ov predstavili vybraní muzikanti. Na pesničky na želanie sa tancovalo až do rána. Sobotňajšiu zábavu odštartoval už tradičný futbal medzi hudobníkmi a návštevníkmi festivalu, ktorý tentokrát vyhrali muzikanti. Ako vždy si zahrali organizátor festivalu Tomáš „Yxo“ Dohňanský a Lasky zo skupiny Para. Program na hlavnom pódiu v druhý deň festivalu odpálili kapely Plusminus a Cpt. Slice, kde si na bicie zahral primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. Fanúšikovia si vychutnali koncerty bratislavských Lavagance a pravidelného hosťa festivalu skupinu Slobodná Európa.

„Ja mám tento festival najradšej zo všetkých. Žákovic má obrovské čaro aj pre svoj genius loci Toto miesto je úžasné, a to aj z pohľadu hudobníkov. Máme tu výborné zázemie, je tu penzión priamo v areáli, človek zíde z pódia a rovno si môže dať sprchu. Mám veľmi blízky vzťah k Žákovicu,“ vyznal sa líder skupiny Slobodná Európa, Whisky.

Plný areál pri penzióne Žákovic si vychutnal set rapera Veca spolu so Supom. V tej správnej festivalovej nálade sa predviedli kapely Le Payaco a Trolejboys. Zlatým klincom Žákovic Open bol ako vždy koncert skupiny HEX. Ďuďo, Yxo, Fefe a Tybyke odpálili megahity „Nikdy nebolo lepšie“, „Keď sme sami“ či „V piatok podvečer“. Nechýbala ani novinka „Ľahký song“, ktorá avizuje vydanie nového albumu. HEXáci na pódiu gratulovali bubeníkovi Tybykemu k jubilejným narodeninám a celý festival mu zaspieval „Happy Birthday to you“. Skladba „Nikdy nebolo lepšie“ by mohla byť hymnou Žákovic Open, pretože všetci návštevníci aj hudobníci sa zhodujú, že sa na ňom cítia nádherne.

„Som veľmi rád, že všetko dopadlo výborne. Z roka na rok mám lepšiu náladu na tomto festivale, pretože je to už naozaj zabehnutá akcia, kam chodia krásni ľudia. Som strašne šťastný, že sú ukáznení, slušní a naozaj im ide o dobrú hudbu a tešia sa z toho celého. Aj toto krásne prostredia ich k tomu vychováva. Je tu niečo čarovné,“ uzavrel líder HEXu a spoluorganizátor festivalu Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

Ani tentoraz na festivale nechýbala pivná zóna, skvelá stanová dedinka extra, veselý bazénik či preliezky pre deti. Organizátori Tomáš „Yxo“ Dohňanský, Katka Žákovicová a Marián Žákovic už teraz plánujú 18-ty ročník festivalu, ktorý prinesie špeciálne prekvapenia. Dokonalá priateľská atmosféra, akú nenájdete nikde inde, však určite nebude chýbať. Všetky informácie sú na na  www.zakovicopen.sk alebo facebookovej stránke www.facebook.com/zakovicopen.

Zdroj: PH
Foto: Pavol Karell