Závan sviežeho glamu a hosťovanie Pepu Vojteka na albume Christmas!

Svoj debutový album nedávno vydala glam-rocková skupina Christmas. Jej spevák, Jacky Foxx, sa preslávil najmä v nedávno skončenej speváckej súťaži Hlas Československa.

Mladý rocker nadchol najmä tvrdšie ladené publikum a zaujal aj porotcu a speváka skupiny Kabát, Pepu Vojteka. My vám teraz ale priblížime album, ktorý spolu so svojimi kapelníkmi priviedli na trh v polovici decembra.

Album vyšiel v predvianočnom období, kedy vyšlo mnoho albumov na domácej scéne, ktoré ho v regáloch obchodov možno zatienili, no určite si zaslúži veľkú pozornosť. Mladí hudobníci si na jeho tvorbu pozvali viacero hostí, medzi ktorými sú mená ako Pepa Vojtek, frontman kapely Kabát, ďalej Dušan Antalík z Teamu, Svetozár Korbeľ zo Slobodnej Európy, Juraj Topor z Tublatanky a mnohí ďalší.

Dravý glam-rock, ktorý očarí

S introm spolu dvanásť piesní tvorí 40-minútovku kvalitnej rockovej hudby. V úvode vás určite zaujme dynamická pieseň Roll it. V nasadenom tempe ostanete aj pri nasledovnej Ronnie Fever, a priaznivcov moderných screamov určite poteší účasť Romana Birkuša. Na albume treba pochváliť výborný a kompaktný zvuk kapely, veľmi dobre zvládnuté inštrumentálne časti, ako aj čistý spev a vokály. Po Born to Suicide a Christmas Time sa dostaneme k trháku Shout it Out, ktorý nechá chladným málokoho. Po pár sekundovom spevákovom úvode nasleduje chytľavý gitarový riff a ešte chytľavejší refrén.

Za srdce vás chytí balada

Prvou z dvoch rockových balád je siedma pieseň v poradí, Heart of Storm. Ak vás doterajšie riadky nepresvedčili, prečo si album kúpiť, tak tu ho máte. Pieseň, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani samotný Bon Jovi, ktorého balady miestami pieseň pripomína. Precítený spev a romanticky ladená gitara pôsobí naozaj vynikajúco. Nežné pohlavie si už skupina teda získala. Nasleduje štvorica slovenských piesní. Inštinkt je piesňou, ktorá hudobne asi najmenej pasuje na album a paradoxne v nej je asi jediné mínus. Prílišné ladenie do rocknrollu, miestami až punku je spôsobené určite hosťovaním Svetozára Korbeľa, no možno by bolo zaujímavejšie sledovať, ako sa s úlohou gitaristu v glam-rockovej piesni jeden z „fotrov punku“ popasoval.

Výborný záver v podaní hostí

Slečna Zbytočná je rýchlou piesňou s textom špecifickým pre celú kapelu. Presne ten samotársko-napredujúci, i keď slovenský text je pre mladú kapelu výstižný. Nasledujúca skladba Moja Posledná je piesňou, akú by sme našli na každom rockovom albume. Spoveď chalana pre svoju priateľku, túto však ozvláštňuje výborné sólo Dušana Antalíka. Nasledujú dva vrcholy albumu. Na Sever, kde si Jacky zaspieva duet s Pepom Vojtekom chce byť bránou do sveta fanúšikov Kabátu. Album uzatvára pomalá a inštrumentálne dokonalá Unreal to Me, v ktorej cítiť vplyv od skupiny Extreme.

Skupina Christmas spravila pre úspech albumu všetko, čo mohla. K dokonalým textom a kvalitne zvládnutým nástrojom pridala aj zvučné mená hostí. Je však na slovenskej hudobnej a rockovej scéne, ako album prijme.

Naše hodnotenie: 9/10

Christmas – Ceremony (2012)
1.Intro
2. Roll it
3. Ronnie Fever
4. Born to Suicide
5. Christmas Time
6. Shout it Out
7. Heart of Storm
8. Inštinkt
9. Slečna Zbytočná
10. Moja Posledná
11. Na Sever
12. Unreal to Me

Napísal / Foto: Branislav Račko