Zdravého nemocného sa pokúsia priviesť k rozumu v Mestskom divadle.

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava v závere 7. divadelnej sezóny uvádza premiéru komediálnej klasiky s názvom Zdravý nemocný. Autor hry, Jean Baptiste Poquelin Molière, známy kráľ satiry a veľký majster komických charakterov, opäť prichádza skritizovať nedostatky ľudí a celej spoločnosti jemu charakteristickým ostrým a satirickým jazykom.

Jean Baptiste Poquelin Molière, uznávaný francúzsky komédiograf, bol výborným pozorovateľom života. Je stáročia známy tým, ako trefne vie charakterizovať rôznorodé neduhy ľudských pováh. Rovnako brilantne zobrazuje postavu hypochondra Argana a jeho príbuzných, ktorí sa jeho diagnózu snažia náležite využiť. Molière sa v poslednej svojej hre nevysmieva len chorobnej túžbe po zdraví, liečebným metódam a skorumpovaným lekárom, ale aj  prehnanému strachu zo smrti a zároveň v opozícii voči nej uvažuje o hľadaní pravdy, autenticity života a radosti z neho. Priviesť zdravého nemocného k rozumu nebude jednoduchá cesta.

Pre režiséra Kamila Žišku bola pri voľbe hry kľúčová téma: „Dialógy Moliérovej komédie sú veľmi živé a navyše téma o hypochondrovi, ktorý sa cíti chorý, tyranizuje tým celú rodinu a nechá sa manipulovať svojím okolím, je veľmi aktuálna. V podstate je to hra o akejkoľvek domýšľavosti, ktorou človek trpí. Všetko sú to len formy egoizmu, teda pre javisko výborná živná pôda.“ Divák by sa mal smiať na tom, čo je „choré“ a uvedomiť si „zdravé“ cesty. Vo francúzskej premiére hlavnú postavu hral samotný Molière vo veku 51 rokov. V slovenskej premiére ho zahrá Ľuboš Kostelný „len“ ako 34-ročný. „Náš posun môžeme obhájiť aj tým, že čoraz viac ľudí z mladšej generácie trpí na silné sebapozorovanie a cíti sa staro a unavene. Obsadenie mladšieho herca symbolizuje celú túto tendenciu. Možno podtitul našej hry by mohol byť „Mladý starý“,“ dodáva Kamil Žiška.

Zdravý nemocný je Molièrovou poslednou hrou. Pôvodne bola napísaná ako komédia-balet, ale MDPOH ju uvádza v čisto činohernej verzii. V inscenácii sú stále zreteľné dozvuky commedie dell´arte a ponúka vďačné typy postáv, v ktorých sa predstavia vrátane Ľuboša Kostelného aj Edita Borsová, Danka Svetlíková, Dominika Žiaranová, Milo Kráľ, Jakub Rybárik, Martin Kochan a Michal Jánoš. Podarí sa nakoniec priviesť zdravého nemocného k rozumu? To ukáže až premiéra hry 13. mája o 19.00 hod. v MDPOH.

Zdroj: BKIS