Žiak senseia Stevena Seagala opäť na Dobrom festivale!

Dobrý festival je už deväť rokov zárukou výbornej zábavy. Zoznam zážitkov aj teraz umocní už tradičný Dobrý festival bojových umení. V areáli prešovského prírodného kúpaliska Delňa sa predstaví šestnásť klubov, ktorých členovia predvedú svoje umenie v štýloch ako karate, judo, kung fu, taekwondo, wing chun, kendo, capoeira, či aikido a tai či.

Po minuloročnom vystúpení známeho amerického herca Stevena Seagala s jeho kapelou bude tento majster bojových umení (nepriamo) prítomný v Prešove opäť, pretože na žinenke sa predstaví jeho žiak sensei Peter Tomko z dojo Red Dragon zo Strážskeho. Pripomenieme, že P. Tomko je držiteľ 5. danu Aikido, 1. danu Ju jutsu, 1. kupu Taekwondo WTF  a 1.danu Aiki jutsu, ktorý už viac ako 25 rokov trénuje umenie boja zblízka a stále sa v tom zdokonaľuje pod vedením senseia Christiana Tissiera z Paríža, Toshishira Obatu z L.A. a Stevena Seagala.

Žiak senseia Stevena Seagala Peter Tomko a Steven Seagal foto Katarína Orešanská

Jeho tréningy, špeciálne kurzy pre profesionálov, absolvovali členovia zásahových jednotiek na Slovensku, ako aj z rôznych kútov sveta. Exhibičné vystúpenie japonského bojového umenia Aikido v prevedení členov dojo Red Dragon pod vedením senseia P. Tomka bude mať možnosť verejnosť vidieť na Dobrom festivale v piatok (19. júna) o 16.30 hod.

Vystúpenie spĺňajúce najvyššie kritéria ukáže skvelý majster Mestre Pontape z brazílskeho Rio De Janeiro. Spolu s klubom CAPOEIRA OXUMARE s členskou základňou cez 15 cvičencov predvedie v sobotu od 15.20 hod. afro-brazílske bojové umenie, ktoré spája boj, hudbu, pohyb, umenie, kultúru a životnú filozofiu.

Žiak senseia Stevena Seagala Peter Tomko a Steven Seagal foto Igor Frimmel

Ponuka Dobrého festivalu bojových umení je naozaj pestrá a široká. Kaishinkan Kendo Dojo predstaví nácvik základných útokov Kihon waza, súborné cvičenie Kirikaeshi, Kihon Kendo Kata a Nihon Kendo Kata. Dodáme len, že dnešné Kendo sa vyvinulo z pôvodných foriem šermu nazývaných Kenjitsu – Ken – meč a Jitsu – technika. Súčasťou ukážok GWONGJAU WING CHUN KUEN SLOVENSKO budú cviky bez zbraní a pomôcok, ale tiež cvičenie s pomôckami (napr. „bambusový panák“ – Juk Jong), cvičenie so zbraňami (krátke nože, stredne dlhá a dlhá tyč).

Popri tom je súčasťou tohto kung fu aj cvičenie vo dvojiciach (základná sebaobrana, cviky s použitím jednej alebo dvoch rúk) či cvičenie na tzv. vnútornú silu. Ako vytvoriť harmóniu medzi telom a mysľou cez prácu s energiou, ktorú nevyhnutne potrebujú všetky funkcie tela, ukáže Škola Tai chi a chikungu. Heslo „Najväčšie umenie je vyjsť z boja bez boja“ považuje za vrchol všetkých bojových umení Yawara Ju-Jitsu Prešov pod vedením  sensei Miroslav Tverdík držiteľ 3. danu, ktorí každoročne zanechá zo svojou exhibičnou šou plnou akcie silný dojem v návšetevníkoch festivalu.

Mestre Pontape Capoeira Oxumare Dobrý festival bojových umení foto Vladimír Kuric

Šou v podaní B.O.C. crew (Boys Of Courage) vyrazí dych parkourom resp. freerun-om. Le parkour zadefinoval koncom minulého storočia David Belle. Ľudia ho môžu poznať zo známejšieho filmu Okrsok 13. V parkoure ide o čo najefektívnejší a najrýchlejší presun z bodu A do bodu B s využitím preskokov cez zábradlia, budovy či výbehy na múry. Freerun k tomu pridáva rôzne saltá, či premety, ktoré pohyb obohacujú. Aikido reprezentované N. Tamurom a v súčasnosti Y. Yamadom (8. Dan, Shinan) ponúkne Aikido Dojo Prešov. Taekwondo, olympijský šport bude mať zastúpenie hneď dvoma klubmi TAEKWON-DO GE-BAEK PREŠOV a ŠK Hwa-Rang Taekwondo Prešov. Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na prerážanie dosiek a škridlí holými rukami a nohami.

Takmer 2000 medailí, z toho polovicu zlatých získal vo svojej histórii Karate Klub Katsudo Sabinov, ktorého hlavným poslaním je dávať deťom možnosti pohybového rozvoja a vytvárať vhodné podmienky pre šport. Dlhodobú tradíciu vo výchove mladých športovcov má aj Kick Box Club Panter Prešov, pôsobiaci na scéne od roku 1995. Dnes patrí medzi najužšiu slovenskú špičku a práve jeho najúspešnejší reprezentanti predvedú aj ukážky zápasov.  Cvičenie kata so zameraním na vnútornú energiu, kumite, nord shaolin a kung fu má v portfóliu ŠKP Policajná škola Košice oddiel KEIDO. Dynamickou zumbou návštevníkov roztancujú Zumba s Tatianou a Petra zo Zumby Fitness Košice na pripravených workšopoch pre začiatočníkov, ako aj pre pokročilých. Nielen výkonnostných, ale aj rekreačných záujemcov o džudo pozýva na svoje tréningy s prívlastkom REKRE džudistický oddiel TJ Slávia PU Prešov.

GWONGJAU WING CHUN KUEN SLOVENSKO Dobrý festival bojových umení foto Katarína Orešanská

Na deviatom ročníku Dobrého festivalu usporiadanom v dňoch 19. a 20. júna 2015 na prírodnom kúpalisku Delňa v Prešove sa na piatich pódiách, avšak pod „jednou festivalovou strechou“, už tradične stretnú rôzne hudobné žánre. Tento rok na Dobrom festivale vystúpia: INEKAFE, IMT SMILE a umelecký súbor Lúčnica s jedinečným projektom „Made in Slovakia“, DJ HYPE, OPOLOPO, Chikiliki tu-a, Heľenine oči, Slobodná Európa, Zóna A, ExTip, Alkehol, The Paranoid, Smola a hrušky, Mukatado, Družina, Nocadeň, Metropolis, Čad, Dogma Inc., Tristana s Matsom Levénom, Estate a Overwind z Ruska, Back2Love DJs a mnoho ďalších. Pripravený je aj široký sprievodný program, či už tradičná prehliadka bojových umení, zumba workshopy, ale aj diskusné krúžky a výstavy.

Vstupenky: www.ticketportal.sk a www.predpredaj.sk
Viac info: www.dobryfestival.sk

Dobrý festival bojových umení – program:

Piatok 19.6.2015
15.00 ZUMBA s Petrou Lackovou – Workshop
16.00 Kurz prvej pomoci – Workshop Asociácia Samaritánov
16.30 Aikido RED DRAGON a sensei Peter Tomko žiak Stevena Seagala
16.50 TAEKWON-DO GE-BAEK PREŠOV
17.30 B.O.C. crew – parkour/freerun Prešov
17.35 Karate Klub KATSUDO Sabinov
17.50 B.O.C. crew – parkour/freerun Prešov
17.55 Aikido klub Cassovia
18.10 Kaishin khan kendo dojo
18.30 Oddiel judo TJ Slávie PU Prešov

Sobota 20.6.2015
13.30 ZUMBA s Petrou a Táňou – Workshop
14.30 Kurz prvej pomoci – Workshop Asociácia Samaritánov
15.00 Škola čchi-kungu a tajči Košice
15.20 CAPOEIRA OXUMARE – Mestre Pontape
16.30 AIKIDO DOJO PREŠOV
16.50 KICK BOX CLUB PANTER PREŠOV
17.15 KEIDO KENSHINKAN GOJURYU KARATEDO
17.25 Nord Shaolin Kung fu
17.30 Cassovia Kendo Klub  ,,Kendo“
17.40 Cassovia Kendo Klub  ,, Iaido “
17.50 Cassovia Kendo Klub  ,,Tameshigiri“
18.00 GWONGJAU WING CHUN KUEN SLOVENSKO
18.20 Športový klub HWA-RANG TAEKWONDO Prešov
18.40 YAWARA JU JITSU Prešov

Dobrý Festival 2015_Program_Dobrý_festival_bojových_umení

Zdroj: Imrich Makó
Foto: Katarína Orešanská, Igor Frimmel a Vladimír Kuric
Video: Igor Kolesár