ŽIGO MUSIC SCHOOL NA KOLESÁCH

Hlasový pedagóg Jaroslav Žigo tvrdí, že na svete neexistuje človek, ktorého by nenaučil spievať. Jeho najväčší oponent, porotca speváckych súťaží Pavol Habera, naopak menej talentovaných ľudí nabáda, aby nikdy nespievali. Zatiaľ, čo Habera svoju pravdu presadzuje pravidelne v televízií, Žigo len na pôde svojej školy Žigo Music School v Bratislave. Tomu sa však rozhodol urobiť rázny koniec.

Žigo Music School navštevujú najmä ľudia z Bratislavy a blízkeho okolia a keďže je to jediná škola svojho druhu u nás, Jaroslav Žigo sa jej dvadsaťročné aktivity a metódy učenia rozhodol predstaviť nadšencom spievania a muzicírovania postupne po všetkých kútoch Slovenska. „Na slovenských školách sa vyučuje len muzikálový a operný spev, takže ľudia, so záujmom o pop a rock, majú jednoducho smolu. Preto sme si s mojim tímom vymysleli workshopy, počas ktorých podporíme našim know- how všetkých, ktorí majú záujem nielen dostať sa medzi elitu najúspešnejších, ale medzi nimi aj čo najdlhšie zotrvať,“ netají sa smelými plánmi Žigo. Zároveň sľubuje, že ku každému zúčastnenému študentovi sa bude pristupovať aj individuálne. „Tak ako nikto nemá rovnaké odtlačky prstov, rovnakú tvár, či úsmev, sme odlišní aj hlasovými dispozíciami. Takže, laicky povedané, spevácku techniku a všetko, čo s tým súvisí, každému vystaviame na mieru,“ sľubuje.

andreas erd

Pri speve je dôležité najmä frázovanie a rytmizovanie, no jeho kvalita je podmienená správnym frázovaním a rytmikou celej kapely, ktorá speváka sprevádza. Workshopy budú teda zamerané aj na zvládnutie hráčskej techniky na hudobnom nástroji (gitara, basová gitara, bicie, klavír) a začlenenie do kapelového hrania. Pridanou hodnotou sú mimo hudobné predmety zamerané na to, ako správne dramaturgicky zostaviť koncertný program, zvládnuť svetelnú techniku, či ako skomponovať úspešnú skladbu. Žigo zároveň zdôrazňuje starú známu pravdu o tom, že samotný talent je len desať percent úspechu. „Ostatné je drina a dobrý marketing predaja. Aj na toto sme mysleli. Workshopy budú obsahovať aj konzultácie s ľuďmi z branže o tom, ako fungujú mechanizmy šoubiznisu. Hovoriť sa bude aj na tému producent, manažér, imidž, pódiové stvárnenie, či komunikácia s médiami a vytváranie PR. Skrátka cieľom bude pripraviť účastníka workshopu tak, aby sa na pódium postavil ako komplexná osobnosť. Vyvrcholením workshopov bude záverečný koncert na ktorom budú mať účastníci možnosť predviesť sa na pódiu pred publikom,“ dozvedáme sa.

medial_banana

 Workshopy  budú prebiehať dovedna tri dni. Najbližšie sa účastníci stretnú v Pezinku od 20. – 22.5. Garantom projektu a hlavným lektorom výučby spevu bude Jaroslav Žigo. Ďalšími lektormi na kapelové hranie budú páni zo skupín Medial Banana (Slovensko), Muriel (Maďarsko), Frankie Kimono (Slovensko), Andreas Erd (Rakúsko).

Jaroslav Žigo – Spev
Tamás Belicza – Bass gitara
Gabi Domjan (HU) – Bass gitara
Daniel Karajos (HU) – Bicie
Bence Jobbagy (HU) – Gitara
Lukáš Minařík – Klávesy
Peter Preložník – Klávesy a hudobná teória
Juraj Hanulík – Pódiové vystupovanie
Tomáš Chrástek – Nahrávacie technológie a zvuková produkcia

Pre koho je workshop určený:
– Všetky vekové kategórie
– Kapely – skupinové hranie
– Speváci – (Rock, Pop, Muzikál)
– Sólo hudobníci – hra v orchestri

Zdroj: Organizátor