Zimomriavky, nahota a odvážne dotyky: Najsexi slovenský rocker predstavuje videoklip Vlastná viera.

Rockový projekt Dilemma potešil fanúšikov dobrou správou – po trojročnej albumovej odmlke plánuje tento rok vydať novú, v poradí štvrtú štúdiovú dosku. Ako prvú predzvesť predstavuje videoklip k vydarenej rockovej balade Vlastná viera.  Návrat k slovenčine a oddych od vypaľovačiek

„Vlastná viera patrí k tým najviac romantickým skladbám Dilemmy. Lásku povyšuje nadovšetko, nad akékoľvek iné hodnoty. A je jedno voči komu,“ hovorí o comebackovom singli Dilemmy zakladateľ a líder skupiny Ján Spišák, ktorý je autorom aj interpretom piesne. Rovnako ako na koncertoch i v štúdiu charizmatickému frontmanovi kryje chrbát zostava špičkových hudobníkov v zložení Marcel Buntaj (bicie), Martin Gašpar (basa), Juraj Tatár (klávesy) a Matěj Morávek (gitara).

Po anglických rockových vypaľovačkách z predchádzajúcich albumov Bordell Europe či Oh No slovensko-česká formácia na chvíľu preladila na jemnejšiu hudobnú strunu a vrátila sa k rodnej slovenčine.

Novú skladbu Dilemma predstavila koncom minulého roka https://goo.gl/R5D599 a zároveň avízovala, že rocková balada sa čoskoro dočká aj vizuálneho stvárnenia. Sľub splnila. Videoklip napokon prichádza dva mesiace po singlovej premiére.

BACKSTAGE_Foto by Vander (6)

Technika kúzlila. Modelka v skutočnosti nemá ani jediné tetovanie

Réžiu nového videoklipu zverila Dilemma po prvýkrát slovenskému režisérovi Michalovi Kunesovi Kováčovi, aktuálne najvyhľadávanejšiemu slovenskému tvorcovi hudobných videoklipov, ktorý je podpísaný tiež pod videoklipmi pre Celeste Buckingham, Majka Spirita, Rytmusa, Moniku Bagárovú a mnohých ďalších. Minimalistický námet tetovaní, symbolizujúcich svetové náboženstvá, miznúcich z tela ženy pod dotykmi muža, je dielom speváka Jána Spišáka. Režisér sa s jeho nápadom okamžite stotožnil a spoločne so svojím tvorivým tímom zo spoločnosti We Are Cell mu vdýchol život. „Keď mi Janko poslal skladbu, ihneď som bol očarený jej jednoduchosťou a poetickým prevedením. Hneď po prvom vypočutí som mal v hlave a v predstavách konkrétne obrazy,“ prezrádza Kunes.

PROMOFOTO_Jan Spisak_Foto by Adam Pribylinec

„Ján prišiel s námetom a mojou úlohou bolo stvárnenie citlivého a poetického prevedenia vzťahu medzi ženou, ktorá je plná predsudkov a mužom, ktorý ich z nej sníma/maže,“ vysvetľuje režisér na margo tetovaní, ktoré modelke Monike Rohanovej priamo v pražskom ateliéri maľoval na telo tatér Pa3k. „Hoci to tak v klipe vôbec nevyzerá, naša modelka v skutočnosti nemá ani jediné tetovanie,“ prezrádza zaujímavosť z nakrúcania. „Keďže jej tetovania po dotykoch muža museli zmiznúť, v rámci postprodukčného procesu sme jej ich mazali z tela,“ dodáva.

…kto je vaša vlastná viera? Dilemma v tom má jasno

„Hlavnou myšlienkou klipu je to, čo hovorí text piesne samotný – všetky nálepky rôznych náboženstiev a ideológií zo seba treba navzájom zotrieť a veriť v to najdôležitejšie. V lásku toho druhého človeka. Nič vzácnejšie na svete vlastne nemáme. Ak sa ľudia naozaj ľúbia, stávajú sa jeden pre druhého „bohom“. Nič viac k šťastiu nepotrebujeme…“ objasňuje námet skladby i videa spevák Ján Spišák, ktorý kvôli nakrúcaniu absolvoval v jeden deň 16-hodinovú cestu z Košíc do Prahy a späť. „Na nakrúcanie som šiel vlakom celú noc, strávil celý deň v studenom ateliéri a opäť sa pobral v  noci vlakom domov do Košíc. Aj keď je skladba romantická, na natáčaní klipu nič romantické nebolo,“ spomína na rýchlu otočku. „Točili sme v hangári v Prahe tri dni pred Silvestrom, takže v ateliéri bola dosť zima a naša modelka tam pobehovala prakticky celý čas nahá. Keď nepobehovala, tak sedela nehybne hodiny v kresle, kým na ňu tatér kreslil rôzne znaky. A zase nahá. Štáb sa tešil,“ dodáva spevák s úsmevom na margo hlavnej hrdinky klipu, ktorej úlohou bolo, zosobniť éterickú femme fatale a spevákovu vlastnú vieru.

BACKSTAGE_Foto by Vander (2)

Rok 2016 v znamení nového albumu

Ako Ján Spišák dodáva, v priebehu nadchádzajúceho roka by mal do trojalbumovej diskografie Dilemmy – The Last Debut (2007), Bordell Europe (2009) a Low Profile Scream (2012) pribudnúť prírastok v podobe štvrtej štúdiovej nahrávky. „Máme pripravených viac než 20 skladieb, asi polovica je už hotová. Ale finálna podoba albumu sa ešte len tvorí. Viac-menej je to však už len o detailoch. „Len”. Z detailov sa skladá celok, takže im venujeme dosť času a pozornosti. Nikam sa neponáhľame, máme z čoho vyberať, snažíme sa urobiť čo najlepší album.“ Rocková zostava chce novú štúdiovku fanúšikom predstaviť 4 roky po release tej predošlej. „Čo sa týka textov, opäť je to pol na pol, ale vychádza to tak, že ďalší album už bude slovenský,“ prezrádza Ján Spišák., ktorý má v tvorbe a speve blízko k rodnej slovenčine i k angličtine.

BACKSTAGE_Foto by Vander (1)

Dilemmu teda čoskoro čaká ďalšia etapa v podobe nového albumu. Čím bude podľa frontmana skupiny špecifická práve tá éra, ktorá prichádza do života jeho skupiny tentokrát? To som aj ja zvedavý. Zatiaľ to vždy bolo zaujímavé, aj keď s rockovou muzikou nemáme na Slovensku na ružiach ustlané. Robíme však hudbu bez zbytočných kompromisov, vychádza z nás, je tam pravda.“ Už teraz je však isté, že nový album bude hudobne i textovo veľmi pestrý. Ako frontman skupiny dodáva na záver, dôkazom toho budú ďalšie single, ktoré sa chystá fanúšikom predstaviť. „Budú výrazne odlišné od Vlastnej viery. Pre niektorých fanúšikov budú asi dosť veľkých prekvapením,“ uzatvára.

www.dilemma.sk/
www.facebook.com/dilemma.sk

Zdroj: SOUL FOR SHOW
Foto: Adam Pribylinec