Zlaté poprockové obdobie výrazných hudobných osobností Petry Janů a Ota Petřinu mapuje komplet 4CD!

Petra Janů, rodáčka z Prahy, na seba upozornila v roku 1972 v Jihlave na speváckej súťaži talentov. Okrem poroty zaujala aj prítomných zástupcov divadla Semafor, kam nastúpila už v sezóne 1972 – 73, aby učínkovala v obľúbenej adaptácii Erbenovej Kytice.

Tam vystupovala taktiež skupina C&K Vocal, ktorú Petra Janů načas posilnila. S ňou sa taktiež v polovici 70. rokov dostala po prvýkrát do štúdia, aby spievala na debutovom albume Generace (1977). Na hudobných základoch a aj aranžmánoch tam participoval gitarista Ota Petřina, ktorý bol od raných singlov a prvých štyroch albumov Petry Janů neodmysliteľný, čo tiež dlho platilo aj o textárovi Zdeňkovi Rytířovi.

Autorský tandem Ota Petřina – Zdeněk Rytíř znamenal pre začiatky sólovej kariéry Petry Janů, takú istotu, že v roku 1977 odišla zo Semaforu.

V priebehu tohto roka vznikli nahrávky pre prvé tri single, ktoré mali zaslúžený ohlas u publika a kritiky, a album Motorest (1978). Debutový album priniesol rýchly vzostup popularity. Anketa Zlatý slavík ešte cenu Skokan  roka nemala, pretože tá by inak pripadla Petre Janů, ktorá zo štyridsiateho deviateho miesta postúpila na druhé!

Na jar 1979 nahrala Petra Janů album Exploduj! (1980). Všetkých, dosť možno, “najnabrúsenejších” gitarových partov z českej kotliny v prelome 70. a 80. rokov sa ujal sám Ota Petřina, ktorý v aranžmánoch počítal taktiež s dychovou sekciou, orchestrom a zborom C&K Vocalu.

Medzi prvé výrazné zmeny v 80. rokoch patril autorský rozchod Ota Petřinu so Zdeňkem Rytířem. Na začiatku ôsmej dekády však postupne  vznikal repertoár tretieho albumu Ja & my (1981) v komplete po prvýkrát na CD, kde bola Petřinova hudba po prvýkrát zborníkom textov šiestich textárov, medzi ktorými mali častejšie zastúpenie  Pavel Vrba, Eduard Krečmar a Pavel Kopta. Vznikla tak ešte pestrejšia kolekcia nálad, ktorým opäť sekundovala vynikajúca skupina Ota Petřinu. Výnimočné vybočenie v diskografii Petry Janů predstavuje štvrtý album Ročník 50 (1984), po prvýkrát na CD, ktoré nahrali s Otom Petřinom na sklonku roka 1983 vo dvojici.  Zatiaľ čo prvá strana obsahuje štyri relatívne kratšie skladby s textami Pavla Vrbu a Eduarda Krečmara, druhú s titulnou suitou Petřina navyše otextoval a generačnú výpoveď poňal ako dueto. Štyri albumy Petry Janů a Oty Petřiny postavili veľmi pevné základy ďalšej nespochybniteľnej kariéry tejto výraznej speváčky. Albumy sú doplnené o bonusy, biografický text a fotografie z archívu Alana Pajera, ktorý stál za všetkými LP obalmi.

Komplet ,,Petra & Petřina” vyšiel 10. novembra 2017 na CD / MP3 / FLAC

Zdroj: TS