Žltá: Nový film Ivany Šebestovej čoskoro v kinách.

Režisérku, výtvarníčku a animátorku Ivanu Šebestovú netreba predstavovať. Dva  razy získala Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za filmy Štyri Sneh. Ako animátorka a ilustrátorka spolupracovala na obľúbenom detskom seriáli a knihe Mimi a Líza. 6. septembra otvorí jej nový film Žltá prehliadku Projekt 100 spoločne s celovečernou snímkou slovenského režiséra Györgya Kristófa Out, ktorá mala premiéru na jubilejnom 70. ročníku filmového festivalu v Cannes.

Žltá je intenzívna farba radosti a života. Dotkne sa vás ako teplé slnečné lúče. Stačí sa jej oddať. Žltá je príbeh opernej speváčky, príbeh kohokoľvek z nás. Ako prezradila Ivana Šebestová: „Žltá je film o voľnosti a radosti zo života, ale aj o strachu, ktorý týmto pocitom bráni. Hlavná hrdinka sa utieka do svojho vnútorného, prísne usporiadaného sveta.  Prináša jej totiž pocit bezpečia, ale aj neslobodu. Našťastie, túžba po slobode je silnejšia než strach z neznámeho.“

Režisérka na scenári sedem minútového filmu spolupracovala s Katarínou Molákovou. „Veľkou oporou pri tvorbe je dobrý producent. Pri tomto filme som mala dve – Katarínu Kerekesovú a Ivanu Laučíkovú,“ pochvaľuje si Ivana Šebestová. Keďže ide o príbeh opernej divy, dôležitú úlohu tu zohráva aj hudba, ktorú skomponoval Michal Novinski. Okrem jeho skladieb zaznie aj ária od Geminiana Giacomelliho. Naspievala ju Katarína Kurucová a zahral Vlado Šarišský. Najväčšia časť práce však prebiehala osamote v ateliéri, nakoľko ide o kreslenú animáciu. „Linkové podklady som animovala v počítači, jednotlivé políčka, ktorých bolo skoro 3000, som potom vytlačila na papier a jednu po druhej vymaľovala farbami. Najprv to bolo niekoľko tenkých vrstiev podkladovej farby, ktorá tvorí pozadie obrazu, a potom jednotlivé detaily. Ako v omaľovánke.“  Takáto animačná technológia, kde každé políčko filmu je vyhotovené ako samostatný a kompletný obraz, sa volá aj totálna animácia. Môžete sa teda tešiť na silný výtvarný zážitok, pri ktorom sa neraz budete cítiť akoby ste vstúpili do sveta maľovaného obrazu. Jednotlivé výtvarností z filmu Žltá uvidíte aj počas Projektu 100 na výstave v Kine Lumière. Jej vernisáž sa uskutoční 6. septembra počas slávnostného otvorenia prehliadky.

Krátky animovaný film Žltá uvidíte v kinách ako predfilm celovečerného road movie Out počas prehliadky Projekt 100, ktorý organizuje Asociácia slovenských filmových klubov. Okrem toho ho čaká dlhá cesta po medzinárodných filmových festivaloch. Film vznikol vďaka finančnej podpore Audiovizuálneho fondu v koprodukcii spoločností Fool Moon a feel me film.

Názov filmu: Žltá
premiéra: 6. september 2017
minutáž: 6’45’’
réžia: Ivana Šebestová
scenár: Ivana Šebestová, Katarína Moláková
hudba: Michal Novinski
zvuk: Tobiáš Potočný
produkcia: Fool Moon a feel me film
distribútor: ASFK

facebook.com/FilmYellow

Zdroj: TS