Zmiznutie – Nestrácaj nádej a neúprosne hľadaj ďalej

Koniec roka 2013 sa blíži a tak prichádza priestor pre uvedenie filmov, ktoré by mohli ašpirovať na tie najvyššie filmové ocenenia ako je Oscar či Zlaté Glóbusy. A práve tento thriller sa v tomto smere stáva veľmi silným adeptom.

Obsah: Pokojný život dvoch rodín preruší únos ich detí, ide o dve šesť ročné deti, ktoré bez hmatateľnejšej stopy zmizli. Spojivom k únosu sa stáva len karavan, ten bol v dobe únosu odstavení v blízkosti ich príbytkov. Polícia je zalarmovaná, chytajú sa akejkoľvek stopy a na prvý pohľad majú aj šťastie, lebo natrafia na popisom identický karavan.

PRISONERS

Spočiatku nádejné odhalenie padá navnivoč, zatknutá osoba je mentálne indisponovaná, stopy začnú chladnúť v karavane sa nič dôkazne nenájde, šance na záchranu deti zo dňa na deň klesajú a tak sa prípadu ujíma skúsení detektív Loki (Jake Gyllenhaal). A ten krok po kroku odhaľuje závažné okolnosti smerujúce práve k tomuto únosu…

O filme: Režisér Denis Villeneuve je ten kto nám pripravil a naservíroval nevšedný zážitok v tomto vypätom thrillery. Na prvý pohľad ide o neznámeho kanadského tvorcu ale opak je pravdou, lebo Villeneuve má za sebou už niekoľko zaujímavých dramatických počinov ako Polytechnika (2009) a Žena, ktorá spieva (Incendies, 2010), tento jeho projekt bol dokonca nominovaný na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. V obidvoch prípadoch ide o veľmi silné príbehy, reflexie krutých osudov nevinných ľudí, dokonca vo filme Polytechnika sa jedná o zobrazenie skutočných udalostí, čím príbeh ešte naberá na váhe. Za povšimnutie stojí aj krátkometrážny film Ďalšie poschodie (Next Floor, 2008) ten sa dá pozrieť cez odkaz: https://vimeo.com/75251217.

[vimeo]https://vimeo.com/75251217[/vimeo]

Príbeh thrilleru Zmiznutie podal Villeneuve veľmi pôsobivo, poctivo buduje atmosféru v rozsahu takmer 150 minút a treba uznať že tento čas fakt využíva pre výstavbu, čo najkompaktnejšej výpovede mozaiky rôznorodých charakterov postáv a čo je hlavné príbeh zauzlí tak, že do poslednej chvíle len na slepo tipujete hlavného podozrivého. Doslova sa režisér hrá s predstavivosťou diváka a dokáže ju zľahka zavádzať. Ak film rozdelíme na určité úseky, tak podozrivá osoba sa v týchto etapách zmení aspoň tri krát pokiaľ prídeme na konečné prekvapenie.

Takže ide o thriller plný prekvapení, drsných ale i fascinujúcich dejových odbočiek v zamotanom labyrinte, dej kde potrebujete byť plne sústredení, lebo toľko malých spojív sa po celý čas ponúka až to je neuveriteľné. Po silných uznávaných thrilleroch od Christophera Nolana(Memento, insomnia, Dokonalý trik) sa tu našiel niekto, kto mu je viac než rovnocenný konkurent, takže tu máme ďalšieho brilantného filmára, ktorý jednoznačne stojí za pozornosť.

Zmiznutie (6)

Okrem samotného príbehu tu urobia svoje penzum aj herci ako Jake Gyllenhaal ako detektív s tikom Loki, či Hugh Jackman ako vynervovaný otec Keller Dover hľadajúci únoscu svojho dieťaťa, vo vedľajších úlohách sa nestratia „tajuplný“ Paul Dano, Maria Bello, Melissa Leo a Terrence Howard. Ďalej film zdobí výborná kamera, potešia aj vyhrotené scény, ktoré nebazírujú na zbytočnej drastickosti ale skôr na dômyselnosti scén tipu filmu Sedem, keď si divák sám musí domyslieť načrtnuté udalosti – zverstvá, taktiež strihová skladba urobí svoje, lebo necháva v pomalých zatmievajúcich prechodoch medzi scénkami dozrieť tieto silné úseky v divákovi a neurazí ani tak troška neuzavretý záver filmu.

Film Zmiznutie sa vďaka svojej ponurej atmosfére, môže radiť k tým najlepším thrillerom ako Sedem (Seven, 1995), Mlčanie jahniat (The Silence of the Lambs, 1991) či Výmena (Changeling, 2008).

PRISONERS

Hodnotenie filmu: 100%
Originálny názov filmu: Prisoners
Komerčný ohlas filmu Zmiznutie (k 27.10.2013):
Rozpočet: $46 miliónov
Otvárací víkend v USA: $20,817,053
Tržby v USA: $59,221,436
Tržby mimo USA: $42,400,000
Tržby Celosvetovo: $101,621,436

V Slovenských kinách od 10.10.2013

Zmiznutie (3)

Napísal: Matúš Gajdošech