Zo symfonických koncertov naspäť do klubov: Korben Dallas a Zrní vyrazia na spoločné jesenné turné.

Korben Dallas aj Zrní sa nedávno dostalo rovnakej pocty: predstavili sa na pódiu najprestížnejšieho domáceho festivalu v sprievode symfonického orchestra. Slováci vystúpili začiatkom júla na Bažant Pohode so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Zrní o týždeň nato zahrali na hlavnom pódiu festivalu Colours of Ostrava v sprievode Janáčkovej filharmónie.

Na jeseň obe kapely spoja sily, aby zahrali fanúšikom na Slovensku aj v Česku v rámci klubového turné, u nás odohrajú päť koncertov počas druhej polovice októbra. Nejde pritom o ich prvú spoluprácu – vystúpenia v oboch krajinách si úspešne vyskúšali už minulý rok. Na základe pozitívnych skúseností sa rozhodli zopakovať si dvojkoncerty ešte raz.

Korben Dallas predstavia v kluboch nový koncertný program. Okrem pripravovaných singlov Sen a Kam ideme, ktoré skupina odpremiérovala na Pohode, zaznie aj úplne nová tvorba. Kapela navyše plánuje vytiahnuť z katalógu viacero starších skladieb, ktoré na koncertoch v poslednom čase nehrávala. „Záleží nám na tom, aby sa aj ľudia, ktorí nás videli hrať spolu so Zrní minulý rok, alebo v lete na festivaloch, mohli tešiť na niečo úplne nové a oplatilo sa im prísť,“ vraví frontman kapely Juraj Benetin.

Korben Dallas ČB autor foto Matej Kukučka

V čase turné by už mal byť na svete album, ktorý zachytáva projekt Korben Dallas Symphony. Veľká časť nahrávky, ktorú aranžoval Slavo Solović a produkoval autor filmovej hudby Petr Ostrouchov, už je hotová, vydanie sa plánuje na druhú polovicu októbra. Duet Sen s Anetou Langerovou, vrátane klipu, by mal vyjsť o mesiac skôr. „Dúfame, že na koncertoch budeme môcť fanúšikom už ponúknuť hotový album. Je to ambiciózny plán, ale zatiaľ sa nám našťastie darí plniť termíny a nahrávanie je už takmer ukončené. Veľmi sa tešíme na výsledok,“ hovorí bubeník Ozo Guttler.

Ani Zrní v týchto mesiacoch nezaháľajú. Okrem úspešného vystúpenia na Colours, kde zaznela tvorba kapely v aranžmánoch slovenského huslistu a skladateľa Stana Palúcha, sa môžu pochváliť aj novým klipom. Vznikol k skladbe Lazar z minuloročného úspešného albumu Následuj kojota, a jeho réžiu Zrní opäť zverili českému výtvarníkovi a pesničkárovi Jakubovi Čermákovi.

 

Obe kapely sa už teraz tešia na spoločné jesenné koncerty. „Minulý rok sme zistili, že si všetci sedíme ľudsky a aj videnie sveta máme veľmi podobné,“ hovorí manažér Zrní Tomáš Paleta. „Okrem toho, spolupráca má pre obe skupiny vynikajúci efekt. V Česku sú hviezdami skôr Zrní a predstavujú tak Korben Dallas českému publiku. A na Slovensku je to zas presne naopak,“ dodáva. „V oboch krajinách chodia na naše spoločné koncerty podobné typy fanúšikov, a to je pre nás najlepší dôkaz toho, že táto spolupráca je prirodzená a úspešná,“ uzatvára basgitarista Korben Dallas Lukáš Fila.

Termíny slovenských koncertov spoločného turné Korben Dallas a Zrní:
22. 10. Bratislava, Majestic Music Club
23. 10. Žilina, Nová synagóga
24. 10. Banská Bystrica, Urban Spot
30. 10. Prešov, Stromoradie
31. 10. Košice, Tabačka Kulturfabrik

Vstupenky na všetky spoločné koncerty na Slovensku sa dajú zakúpiť v sieťach predpredaj.sk a Ticketportal. Termíny spoločných koncertov v Českej republike budú oznámené čoskoro.

Korben Dallas Zrni plagat

Zdroj: Matúš Németh, manažér Korben Dallas