Zväz autorov a interprétov populárnej hudby odovzdá hudobné ceny, pozrite si nominácie!

Aj Slovensko má svoje hudobné ceny „Grammy“! Ocenenia v ôsmich kategóriách odovzdá Zväz autorov a interprétov populárnej hudby. Na sošky mikrofónov sa interpreti, skupiny, rádiá či kluby môžu tešiť 13. februára 2014 v legendárnom V-klube na námestí SNP v Bratislave. Už teraz sú známe nominácie, o ktorých rozhodovali členovia ZAI a ďalší autori a interpreti.

Naši hudobníci sa dočkali ocenení! Ceny v ôsmich kategóriách odovzdá Zväz autorov a interprétov populárnej hudby. Na sošky mikrofónov sa interpreti, skupiny, rádiá či kluby môžu tešiť 13. februára 2014 v legendárnom V-klube na námestí SNP v Bratislave.

„ZAI ako občianske profesné združenie sa rozhodol opätovne oceniť svojich partnerov na hudobnom trhu, ktorí najväčšou mierou prispievajú ku jeho kultivovaniu. Ceny v tejto podobe sa budú odovzdávať po druhý krát, pričom pribudli aj tri kategorie Album roka, Skupina resp. Interprét roka a Objav roka, ktoré ZAI oceňoval v rokoch 1990 až 2000 v rámci svojich výročných cien, tzv. slovenské Grammy.“ Vysvetľuje predseda Rady ZAI Martin Sarvaš.

O držiteľoch cien rozhodujú členovia ZAI a ďalší autori a interpreti. ZAI udelí ceny celkovo v ôsmich kategóriách: Rozhlasová stanica roka, Hudobný redaktor roka, Festival roka, Usporiadateľ roka a Klub roka. K týmto kategóriám pribudli tento rok tri nové: Album roka, Interpret roka a objav roka. Z nominácií teraz do 21.januára autori a interpréti vyberú víťazov jednotlivých kategórií.

ZAI - APRIL 24 2012

„Našim cieľom je zmapovať dianie v oblasti prezentácie hudby v éteri, ale aj v oblasti živého koncertovania, nakoľko rozsiahla sieť klubov a festivalov dnes tvorí životodarné podhubie pre hudobnú produkciu. Muzikanti chcú takto vyjadriť rešpekt dobrým partnerom, ktorí im rozumejú a podporujú ich v ich tvorbe, či už sú to redaktori a moderátori rozhlasových staníc alebo usporiadatelia koncertov a festivalov, či majitelia klubov. Autori a interpréti tiež ocenia najvýznamnejšie počiny svojich kolegov za uplynulý rok.“ Dodáva Martin Sarvaš.

Pri tejto príležitosti udelí ZAI aj Cenu za dlhodobú,  celoživotnú podporu slovenskej hudby v médiách. O jej držitelovi rozhodne Rada ZAI na základe návrhov členov. Na sošky mikrofónov sa interpreti, skupiny, rádiá či kluby môžu tešiť 13.februára 2014. Členovia a priaznivci ZAI, ale aj novinári a interpreti a stretnú v legendárnom V-klube na námestí SNP v Bratislave. V roku 2012 získalo Rádio Aligátor ocenenia Rozhlasová stanica roka, Majestic Music club Klub roka  a festival Topfest sa stal Festivalom roka. Usporiadateľmi roka sa stali: Dušan Drobný – agentúra Duna a Tibor Zelenay – agentúra Blue Note. Ako Hudobného redaktora roka ocenil ZAI Romana Bomboša z RTVS. Cenu za celoživotnú podporu slovenskej hudby v médiách získal Pavol Zelenay. O histórii ZAI sa dozviete viac na www.zai.eu.sk, kde nájdete aj všetky tohtoročné nominácie.

Nominácie za rok 2013

Rozhlasová stanica roka
Rádio Max Nitra
Rádio Regina RTVS SR
Rádio Rocková republika Bratislava
Rádio Slovensko RTVS SR
Rádio VIVA  SR

Hudobný redaktor roka
Roman Bomboš RTVS
Vlado Franc RTVS
Soňa Horňáková RTVS
Rasťo Očenáš Rocková republika

Usporiadateľ roka
Dušan Drobný Agentúra Duna Piešťany
Rudolf Hošna Ateliér Babylon Bratislava
Tibor Zelenay Blue Note Nové Mesto nad Váhom

Festival roka
Červeník Fest   Červeník
Pohoda Trenčín
Slížovica Nitra
Topfest Piešťany

Klub roka
Ateliér Babylon Bratislava
Blue Note Nové Mesto nad Váhom
Nová Pekáreň Nitra

Album roka
HEX Všetko najlepšie
Horkýže Slíže St Mary Huanaganja
Jana Kirschner Moruša Biela
Richard Müller a Fragile Hlasy
Zuzana Smatanová Momenty 2003 – 2013

Interprét roka/skupina roka
Celeste Buckingham
HEX
Horkýže Slíže
IMT Smile
Jana Kirschner
Zuzana Smatanová

Objav roka
Bijouterrier
Korben Dallas
Sima Martausová

Zdroj: Propaganda House s.r.o.