Zvuk For Štiavnica: Banská Štiavnica chystá koncom augusta alternatívny jazzový festival.

Legendárni nu jazzoví DJ-i Skalpel z prestížneho britského labelu Ninja Tune, ale aj trojica mladých Iráncov Sehrang s ženským vokálom, ktorý je v krajine závojov prísne zakázaný. Ambiciózny festival Zvuk For Štiavnica sa rozhodol zmeniť pohľad na jazz, posunúť ho bližšie k ľuďom, zároveň ho však aj vykresať do netradičnejšej, pokrokovej podoby.

Posledný augustový týždeň rozozvučí atmosferické mesto svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO “Zvuk”, ktorý bude patriť hudobníkom ako Joachim Mencel Artisena Band (PL), Clarinet Factory (CZ), Frankie Kimono (SK), Ostrich Quartet (CZ), Skalpel (PL), Hanka Gregušová Band (SK), Sehrang (IR) a mnoho ďalších. Na Slovensku stále neznáma hudobná špička, ale aj alternatívne experimentálne projekty, či domáca scéna a kultúrne sprievodné podujatia. Do Banskej Štiavnice pricestuje od 20.-23. augusta 18 hudobníkov z Čiech, Slovenska, Rakúska, Iránu, Holandska i Poľska.

sehr

“Jazzové festivaly často upadajú do stereotypov a jazz prezentujú len v jednej žánrovo prijateľnej podobe. Prinášajú kvalitu, ale aj neustále sa opakujúce mená a jediný “správny” pohľad na tento hudobný žáner,” uviedla spoluorganizátorka festivalu Júlia Šimková. “Našim záujmom bolo priniesť nové, netradičné mená, ale aj kapely, ktoré dokážu tento žáner zaujímavo namiešať s inými,” dodáva. Zároveň pripomína, že súčasťou festivalu sú aj nejazzové projekty domácej elektronickej a experimentálnej scény ako NUUKU, Herzog Herzog, či Sky To Speak, ktoré odznejú v rámci “afterparties”.

Program festivalu však bude obohatený aj o Jazzovú poviedkáreň, diskusie na tému súčasnej jazzovej hudby pod vedením doc. Gabriela Bianchi a prof. Yvetty Kajanovej, improvizovaný hlasový workshop s lektorom Miroslavom Tóthom, hudobný workshop pre rodiny s deťmi pod vedením perkusionistu a hudobníka Thierryho Ebama, či priestor pre voľnú hudobnú, literárnu či divadelnú improvizáciu.

skalpel

Podľa troch mladých organizátoriek bude silným zážitkom aj spojenie jazzovej hudby a atmosféry Banskej Štiavnice. Koncerty prebehnú v troch typoch priestorov, a to v sakrálnych, klubových a industriálnych. Festival tak “rozozvučí” dvestoročný kostol, ulice, kluby, útulné kaviarne, starý zámok, divadlo, ale aj banské priestory.

Zvuk for Štiavnica nadväzuje na Štiavnicke kultúrne leto a jeho známy festival Jazznica. Ten takmer zanikol, avšak pod rukou vtedy len 21-ročnej organizátorky Saši Pastorkovej opäť ožil. Pod obnoveným názvom Mini Jazznica sa tak rozšíril zo sakrálnych priestorov do celej Štiavnice, “bližšie k ľuďom”. Podľa organizátorov sa však prirodzene rozvinulo aj hudobné zameranie festivalu, ktoré sa neobmedzuje len na klasický jazz, ale zameriava sa aj na presahy naprieč žánrami, krajinami a spôsobmi umeleckého vyjadrenia.

“Festival Zvuk for Štiavnica vznikol z veľkého nadšenia a lásky k hudbe. Teším sa, že ako Štiavničanke sa mi podarilo touto myšlinekou prepojiť jedinečné štiavnické priestory, a tým dokázať, že mesto má veľký potenciál významného kultúrneho bodu v srdci Slovenska,” uzatvára Pastorková.

Ak sa vám páči formát tohto festivalu a máte záujem akokoľvek prispieť k samotnému chodu festivalu Zvuk [fɔːr] Štiavnica, navštívte crowfundingový portál hithit.cz, cez ktorý si môžete podporiť festival ako donor a zakúpiť lístok na festival.

Predpredaj prebieha v sieti Ticketportal: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=21284
FB: https://www.facebook.com/zvukforstiavnica?fref=ts
web: www.zvukforstiavnica.sk
Twitter: https://twitter.com/Zvuk4Stiavnica
AUDIO pozvánka: https://www.youtube.com/watch?v=FkuF0CKRZ_s&feature=youtu.be

Zdroj: Zvuk For Štiavnica