Zvuk zajtrajška dnes: Festival NEXT začína už tento týždeň.

Už túto stredu 25. novembra opäť otvorí svoje brány Festival NEXT, sviatok milovníkov invenčnej elektroniky, improvizovanej hudby a multimédií. Okrem headlinerov akými sú industriálne legendy Nurse With Wound, taliansky experimentátor Lorenzo Senni či nemecké duo Schmickler – Lehn prinesie už šestnásty ročník do A4 a FUGY line-up so širokým medzinárodným zameraním, v ktorom majú svoje slovo Island, Irán, USA, Anglicko, Poľsko ai. Okrem dvadsiatich koncertov ponúkne festival zvukového nomádstva už tradične aj sprievodný program.

S.L.Á.T.U.R. Workshop s D.I.Y. nástrojmi

S.L.Á.T.U.R. je originálne skladateľské zoskupenie, ktoré pracuje od roku 2005 na rôznych zvukových experimentoch, orientujúc sa na grafické partitúry, špecifické ladenie, performance či výrobu bizarných zvukových objektov. Skôr než uzavretú skupinu pripomína tento kolektív podivný, názorovo otvorený spolok, ktorý obracia akékoľvek predstavy o  virtuozite a výslednom diele naruby. Zároveň sa však jeho členovia nebránia ani interpretáciám americkej hudobnej avantgardy, menám ako Pauline Oliveros či Christian Wolff, ktoré úspešne prezentujú na európskych pódiách. Na NEXT prichádza odvrátená tvár Islandu s multimediálnym zážitkom, počas ktorého S.L.Á.T.U.R. predstaví rôzne polohy súčasnej severskej hudby.

Deň po koncerte môžu záujemcovia nazrieť do dielne zoskupenia prostredníctvom otvoreného workshopu. Reč bude o islandskej exprimentálnej scéne, grafických partitúrach, vizuáloch a animácii ako sprievode pre koncerty. V druhej časti workshopu sa účastníci môžu zapojiť do experimentovania s rôznymi D.I.Y. nástrojmi a found objects. Vstup na workshop je voľný.

Online site-specific improvizovaný koncert

Gergő Kováts je maďarský skladateľ a saxofonista, ktorý sa venuje voľnej improvizácii. Pri skúmaní podstaty improvizácie sa v nedávnej dobe podujal experimentovať s vytváraním nevšedných hudobných situácií, do ktorých dostáva svojich spolupracovníkov (vrátane seba). Nový projekt vznikol počas pobytu v A4 v rámci Visegrad Art Residency Programme. Pracuje s myšlienkou hravého zvukového enviromentu prepájajúceho účastníkov na základe náhody, v ktorom každý má možnosť hrať s neznámym (skrytým) partnerom v danom prostredí a na (zatiaľ) neznámych nástrojoch. Na NEXTe Kováts iniciuje online site-specific improvizovaný koncert/performance v priestoroch A4 kafé.

S.L.Á.T.U.R Workshop a koncert sa koná s podporou EEA Grants.

Podrobný program, permanentky a lístky na jednotlivé dni sú dostupné na https://2015.nextfestival.sk/

FACEBOOK Event

next_london

Zdroj: Next