Masters of Rock 2014: Deň druhý!

Narozdiel od prvého dňa festivalu vo Vizoviciach sa ten druhý niesol v znamení dažďa namiesto horúčavy. Nie je práve najlepšie pariť sa na slnku, no pod pršiplášťom to tiež nie je ideálne. Iba pre tých, ktorí sú odhodlaní kvôli dobrej hudbe zmoknúť do poslednej nitky.

Väčšina sa môže modliť za kúsok dažďa v poriadnych horúčavách, ale keď to nakoniec príde, skutočne to nie je med lízať. Napriek všetkým okolnostiam a výdatnému dažďu, ktorý neprestával padať na areál od večera prvého dňa, sa ale nič nezmenilo. Ľudia i naďalej stáli pod pódiom čakajúc na najväčšie ťaháky piatkového programu. Stany Radegastu a čajovne, či Urban Zone, boli síce plnšie, než v prvý deň, ale strategicky umiestnené obrazovky im aspoň z časti vynahradili zážitok z priameho sledovania vystúpenia kapiel na hlavnom stagi. Pri malom Alfedus stagi to nebolo o nič iné ako v prvý deň. Ľudí kvôli dažďu pred ním nepribúdalo, no zároveň to tam ani nezívalo prázdnotou. Čo by to ale bol za festival bez trošku adrenalínu v podobe hroziacej nádchy. Pokiaľ teda niektorým nestačil adrenalínový bandžidžamping. Večer sa predsa chystala poriadna holandská, švédska a poľská smršť, a tak prečkať tých pár hodín v daždi bolo maličkosťou.

MG_2744

Hoci sa všetci tešili na večerných headlinerov, doobedie nebolo na tom o nič horšie, aj napriek počasiu. Českí mladí chlapci The Snuff skutočne pekne rozvášnili atmosféru a pripravili pôdu pre po nich nasledujúci zostavu, tento krát už ale znova zo zahraničia. Gloryhammer, so spevákom už tradične oblečeným v brnení podobajúceho sa na zvieratko hmyzej ríše, boli dostatočným ťahákom doobedia. Táto britsko-švajčiarska kapela bola založená jej klaviristom, no zároveň aj vokalistom skupiny Alestorm, a od vzniku v roku 2010 sa už stihli pekne prepracovať na vyššie stupienky power metalu. Po nich však na rad prišla znova česká hudobná scéna, ktorú reprezentovala kapela Doga, so svojimi najväčšími hitmi. Dá sa povedať, že celé piatkové doobedie bolo v znamení českej hudby a hoci sa spievalo zväčša po anglicky, mnohých zaručene potešilo, ako sa čeština z mikrofónov a reproduktorov rozliezala celým areálom.

Die Happy sú už takmer stálicou Vizovického festivalu a ako sama Marta prezradila, veľmi radi ich na open air festivaloch vidia. Už len kvôli tomu, že zakaždým, ako vyjdú na pódium, vyškerí sa na nich slniečko a po daždi zrazu nie je ani stopy. Nebolo tomu inak ani v piatok, kedy táto nemecká kapela s českou kráskou za mikrofónom vystúpila pred davom svojich fanúšikov no aj tými, ktorí ich možno ako kapelu ešte nepoznali. Kto by však v dnešnej dobe nepoznal Martu Jandovú, ktorá ako vždy žiari šťastím, energiou a vtipom. Novopečená maminka so svojou kapelou nám ponúkla veselý, dravý a aj romantický rock ‘n’roll a úspešne nám predstavili aj nový album Everlove, ktorý síce nahrali po častiach, ale v celku znie úžasne.

MG_2810

Masters of Rock je jediným festivalom na svete, na ktorom každoročne účinkuje filharmónia, ktorá hrá s rockovou alebo metalovou kapelou. Zlínska Filharmónia Bohuslava Martinůsprevádzala kedysi aj kapelu Manowar, či fínsku metalovú divu s operným hlasom Tarju. Tentokrát nám však ponúkli niečo úplne nové a predstavili sa tak pod názvom Rocksymphony. Chceli zložiť postu tým najväčším legendám rocku a metalu a to sa im skutočne aj podarilo. Za sprievodu živej kapely a dvoch ohromných hlasových prejavov, Honzi Toumžinského, frontmana Arakainu, a Marty Jandovej, odohrali tie najväčšie hity. Highway To Hell od AC/DC, Run to the Hills od Iron Maiden, najznámejšiu skladbu Metallici Nothing Else Matters, Ozzyho Mama I’m Coming Home, Rock N’ Roll All Night od hudobníkov v maskách a na platformách KISS a mnohé ďalšie. Nebolo teda o núdzu skvelo zahranej hudby, známych hitov a s filharmóniou za hlasmi Marty a Honzu, to bol skutočný zážitok.

No po tejto poslednej českej formácii už prichádzali omnoho známejšie hviezdy. Práve tí, na ktorých sa všetci celý upršaný deň tešili. A aj keď potom ešte trochu spŕchlo, o nadšenie o nikoho neubralo. Populárna fínska folk-metalová skupina Korpiklaani, alebo inak, „Divoký klan,“ to skutočne rozdivočili. Chlapci, ktorí sú v Čechách už ako doma, zbožňujúci prírodu, zábavu a alkohol, práve tieto tri veci skvele zahrnuli vo svojich piesniach a ich vystúpenie mnohých donútilo skočiť si pre ten nimi práve najviac ospevovaný mok. Pivo tieklo prúdom nie len v ich skladbách, ale aj pod pódiom, kde sa medzi rozveseleným davom vytvoril aj moshpit. Osemnásť skladbový setlist, medzi ktorým nechýbala ani známa Vodka, či Happy Little Boozer, bol tým skvelým úvodom do záveru druhého dňa.

Smola a Hrušky - Masters of Rock 2014

Po prírodou a pivom omámených Korpikoch, ako ich väčšina familiárne nazýva, na pódium vystúpila najväčšia diva toho večera. Holanská skupina Epica s nádhernou rusovláskou za mikrofónom, Simone Simons, nám predstavila svoj nový album The Quantum Enigma. Tento album, ktorý má modernejší zvuk, než albumy pred ním, možno niektorých príliš nenadchol, no na všetko nové si najprv treba zvyknúť. Alebo nebyť upätý na predošlé albumy a vnímať hlas čerstvej maminky a goth-metalovej princeznej za sprievodu skvelej hudby zvyšku sympatického sexteta bez rýchlych úsudkov. Aj na Masters of Rock nám znova a opäť dokázala, že jej hlas pomaly nepozná hranice a znie tak ešte omnoho viac lákavejšie, hlbšie a láskavejšie. Bola to skutočná radosť ich počúvať a sledovať, pretože toľké uvoľnenie a číra radosť z hry sa preniesli aj na ich fanúšikov. Ich sedemdesiatpäť minútové vystúpenie prinieslo ako i nové kúsky, tak aj staré a známe skladby ako Unchain Utopia či Storm the Sorrow.

Od gothického metalu v podaní známych Holanďanov sme sa ale plynulo presunuli do Švédska a to priamo ku v Čechách zrejme najviac obľúbenej kapele Sabaton. Napopulárnejšia škandinávska power-metalová kapela na tohtoročný Masters priviedla ako nový album Heroes, tak aj novú show. Tú zaklincovali tankom na pódiu, nad ktorým sa týčili bicie ich nového bubeníka Hannesa van Dahla. Spevák Joakim Brödén je známy nie len ohromnou záľubou v tankoch ale najmä záľubou v pive a českých holkách, ako nám to už nie raz na koncertoch prezradil. Tento sympatický a večne vysmiaty chlapík s českými koreňmi je schopný rozveseliť a rozdivočiť snáď aj ten najunudenejší dav. „Jěšte jedno pivo“ sa pravidelne ozývalo celým areálom vo Vizoviciach, snáď takmer po každej skladbe a Joakim nadšene hádzal plechovky piva priamo do publika. V ich setliste nechýbali skladby z nového albumu, najmä To Hell and Back či Far From The Fame, ktorí Sabaton zložili pre Masters of Rock festival. Nezabudli samozrejme ani na slávnu Carolux Rex či Primo Victoria. Vystúpenie, na ktoré sa Sabatoni tak tešili, a o ktorom už predtým tvrdili, že doň dajú všetko, skutočne tak aj dopadlo. Bolo to epické, ohromné, živelné a hlavne hudobne úžasné.

MG_2885

Posledný ťahák piatkového večera prišiel na pódium niečo pred jednou hodinou ráno. Poľská death metalová legenda Behemoth. Napriek zlému zdravotnému stavu frontmana kapely, Nergala, ktorému v roku 2010 diagnostikovali leukémiu, sa Behemoth znova dostali späť do koľají a vo februári 2014 prišli s ich najnovším albumom The Satanist. Dočkali sme sa temnej show plnej pyrotechniky a fanúšikov dokonale uniesol ich tvrdý a technicky vyšperkovaný death metal. Predstavenie nového albumu dopadlo na výbornú, a tak mu nemôžeme popierať označenie „album roka“ podľa magazínu Metal Hammer. Doviedol nás do ešte temnejších a emociálnejších hlbín a zanechal poriadnu stopu.

Druhý deň nezačal možno naideálneješie kvôli upršanému počasiu, no skončil sa skutočne famózne. Zo dňa na deň sa Masters of Rock posúval po pomyslených schodíkoch úspechu a už teraz bolo jasné, že k vrcholu s nápisom „najúspešnejší ročník v histórii“, to tento rok dotiahne.

Masters of Rock 2014: Deň prvý! – Reportáž
Masters of Rock 2014: Deň tretí! – Reportáž!
Masters of Rock 2014: Deň štvrtý! – Reportáž!
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z prvého dňa
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z druhého dňa
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z tretieho dňa
Masters of Rock 2014 | 10. – 13.7.2013 | areál likérky Jelínek | Vizovice – fotky z štvrtého dňa

Napísala: Zuzi Tomková
Foto: Zuzi Tomková